Solarise 1 Heerhugowaard Workshop

“Energietransitie: Lokale overheden nemen de regie, maar wie beheert het energiesysteem?”

 

Verduurzaming van wijken betekent dat de energie voor verwarmen, mobiliteit, koken en overig gebruik schoon dient te zijn. Dit betekent dat er integraal gekeken moet worden naar deze transitie en niet alleen elementen zoals warmte of mobiliteit. Dat is een complex proces, waar alle steden trachten alle stakeholders in mee te krijgen.

Binnen het SOLARISE project organiseerde de Nederlandse gemeente Heerhugowaard op 2 december een virtuele workshop over de mogelijke sturende rol die lokale overheden spelen in het realiseren van de energietransitie op lokaal niveau en hoe dit operationeel kan worden gemaakt. De overheden zetten de kaders en grootschalig flexibel gebruik wordt de norm. Wie bepaalt wanneer de elektrische auto’s worden geladen en wanneer de warmtepompen draaien in de wijk van de toekomst?

De ‘energie regie’ is hierbij een centraal element en daar gaat deze workshop over.

De focus van deze workshop richte zich op de transitie van wijken en dit zijn de elementen die aan bod kwamen:

1) Wat voor energie-effecten hebben maatregelen voor de wijk- en stadstransitie?
2) De mogelijkheden en noodzaak van innovatieve flexibele oplossingen voor de transitie.
3) Ontdekken “Hoe kan het lokale beleid de transitie beheren”?

Aan de hand van 2 innovatieve voorbeelden werden deze onderwerpen concreet gemaakt en werden verschillende mogelijkheden voor slim transitiebeleid, gepresenteerd en besproken.

Hier vind je wat achtergrond informatie over de noodzaak voor sturing op lokaal niveau om energiestromen te optimaliseren en de energietransitie op wijk- en stadsniveau mogelijk te maken.

Als je de workshop gemist hebt, vind je hier toch de presentaties: